Pengikut

Wednesday, 27 June 2012

Hospital Appointment

Assalamualaikum & Salam sejahtera..


Been awhile tak update my entry. Kesibukan kerja seharian membuatkan sy lupa, hihi.. Ni pun curi² gak log in kat sini ☺


Terus je ngan story sy ok. Pada 19hb Jun lepas appointment sy ngan pihak hospital RIPAS, BSB untuk mengetahui bacaan CD4 ngan VL sy. Appointment ngan doktor seawal pukul 8.30 pagi. Yg tak bestnye sy kene drive sorang². Saya memulakan perjalanan dari rumah kira² jam 6.30 menuju hospital yang mana perjalanan ni mengambil masa selama 1½ jam. Tepat jam 8.00 pagi sy sampai ke destinasi (hospital), 30 minit tu biasa lah kena cari tempat letak kereta. Keadaan kat hospital pagi tu dah mcm shopping komplek, ramai sangat manusia beratur ada yg menunggu giliran untuk mengambil ubat, menunggu giliran mengambil darah dan sebagainya. 


Sy terus melangkah masuk ke klinik PHY menuju pintu bilik doktor, tp sy di minta menunggu seketika kerana pada waktu tu doktor sedang berjumpa ngan other patient. So, kena lah tunggu kat luar. Sy ingat kene tggu sekejap je tp lpas 1st patient keluar, 2nd patient pulak kene panggil masuk.. Dah 2nd patient tu keluar baru lah assistant doktor call out my name & terus je sy masuk kedalam. Dah lah sy menunggu sejam lebih kat luar. Masuk je bilik doktor and terus duk mcm biasa lah, doktor memang dah faham sangat ngan sy ni. Doktor tanya gak kat sy kalau² sy unwell, sy jawab biasa je tak de pape. Sy tanya lah ngan doktor how is my blood result from Singapore hari tu. Teruslah doktor tu bukak file kat depan dia.. Awal tu doktor ckp i look OK but the result mengecawakan. CD4 count sy below 200 which is 130 je and Viral Load kat dalam darah sy ada 15,860 ekor kesemuanya.. Terkejut gak sy. Tak terfikir dah banyak tu dorang tinggal kat darah sy ni, hihi.. Doktor memaklumkan yg sy kena mula amik ubat mlm tu gak. Apa²pon sy redha dengan ketentuan illahi. Sy hadapi semua ni dengan senyuman & penuh kesabaran. Tak baik sedih² tau, ingat lah setiap penyakit adalah kehendak Allah SWT dan dialah yang memberi penawar sakit itu. 
Here i attach pic ubat yang sy kene makan hari² sebelum masuk tido.


1. Truvada (Blue) 
2. Stocrin (Yellow)
3. Co-Trimoxazole (White)

Mula² takut nak telan ubat² ni tau coz doktor explain kat sy yang ubat ni bleh menyebabkan nausea etc. Memang betul lah cakap doktor tu tak tipu. Mlm pertama tu sy telan ketiga² ubat ni, subuh hari nak bgun for solat subuh punya lah sakit bisa rasa kepala sy ni tak larat nak bangun. Mungkin ni lah end of hidup bisik sy dalam hati. Hanya Allah SWT je yg tau betapa menderitanya sy pg tu. Pg tu sy tak leh nak gi keje doktor beri MC for 2 hari. Doktor cakap sy kene tahan gak and lawan ubat tu hinggalah kehari ni hari ke 9 syukur alhamdulillah rasa pening² tu mula fade. Bekalan ubat diberikan untuk 3 bulan yooo.. Syukur alhamdulillah sy masih dapat berpuasa. Ubat ni sy kene makan sebelum tido ☺ tak leh lupa atau disengajakan. 

Next appointment will be on 25hb September (on my mom's birthday). So sampai sini je lah ye, sy akan update lagi inshallah if ada masa.

Sampai jumpa lagi.










Wednesday, 6 June 2012

Fight Against HIV/Aids Stigma

Sila klik: http://www.bt.com.bn/wellness/2012/01/15/balkan-countries-fight-against-hivaids-stigma

"Fear of being identified or what the results of the test could be leads many people to conclude it's better not to know," she said, even though the tests can be taken anonymously and are free, as is treatment for infected patients".



STD Clinic & HIV Test

STD Clinic & HIV Test

Tuesday, 5 June 2012

Bukan semua mati kerana AIDS

Klik: Bukan semua mati kerana AIDS

Credit to insansepertiaku@yahoo.com 

We'll Never Stand Alone


"You'll Never Stand Alone"
If there's a time when the fears should fill your eyes 
And you can't see past the shadows 
To the sun on the other side 
Don't despair, because there always will be 
someone there 
Don't lose faith, love won't let you lose your way 
Because

You, you'll never stand alone 
I'll be standing by 
I'll keep you from the cold 
I'll hold you when you cry 
I'll be there to be strong 

When you can't find the strength inside 
And you, you'll always have a home 
In these arms of mine 
You'll never stand alone 
Love is standing by

If there's a day when the rain should find your heart 
And you're cold and tried and lonely 
And this would has you in the dark 
Don't be scared, you can just reach for me and I'll be there 
Don't lose hope, love will see you through you know 
Because

You, you'll never stand alone 
I'll be standing by 
I'll keep you from the cold 
I'll hold you when you cry 
I'll be there to be strong 

When you can't find the strength inside 
And you, you'll always have a home 
In these arms of mine 
You'll never stand alone 
Love is standing by

Standing by to life you above all the hurt and pain 
Standing by to carry you through all the tears and ain 
Reach for me, I'll be with you 
Reach for me, I'll see you through 

I'll be the one to hold you 
The one to show you that
You, you'll never stand alone 
I'll be standing by 

I'll keep you from the cold 
I'll hold you when you cry 
I'll be there to be strong 
When you can't find the strength inside 
And you, you'll always have a home 
In these arms of mine 
You'll never stand alone 
Love is standing by

Friday, 1 June 2012

Jangan menilai seseorang itu dari luaran semata²

KISAH DARI RASULULLAH SAW

Baginda Rasulullah saw telah menceritakan kepada kita sebuah kisah berikut:

"Ketika mana seorang bayi sedang menyusu susu ibunya, tiba-tiba lalu seorang lelaki yang menunggang kenderaan yang mewah dan penampilan yang hebat.

Si ibu berdoa "Ya Allah jadikanlah anakku ini seperti lelaki ini."

Lalu bayi tersebut meninggalkan puting susu ibunya dan melihat ke arah lelaki tersebut, seraya berkata " Ya Allah jangan jadikan aku sepertinya."

Kemudian itu menghadap kembali puting susu ibunnya dan meneruskan menyusu.

Kemudian lalu sekumpulan manusia yang memukul seorang hamba wanita sambil berkata " Engkau berzina , engkau mencuri." Perempuan itu hanya berkata حسبي الله ونعم الوكيل .

Si ibu yang sedang menyusukan anaknya berkata "Ya Allah jangan jadikan anakku seumpamanya."

Bayi itu sekali lagi meninggalkan puting susu ibnunya dan melihat ke arah perempuan itu , seraya berkata "Ya Allah jadikanlah aku seumpama perempuan itu."

Kemudian berlaku perbincangan diantara siibu dan sianak yang masih bayi.

Si ibu berkata "Tadi apabila lalu seorang lelaki yang elok penampilannya, aku pun berkata "Jadikan anakku seumpamanya." Engkau pula berkata "Ya Allah jangan jadikan aku seperti lelaki ini."

Bila manusia memukul seorang wanita sambil berkata "Engkau berzina , engkau mencuri."

Aku pun berdoa " Ya Allah jangan jadikan anakku seumpamanya." Namun engkau berdoa "Ya Allah jadikan aku sepertinya." Kenapa engkau menyalahi doaku?

Si anak menjawab:

"Sesungguhnya lelaki itu sebenarnya adalah seorang jahat, lalu aku berdoa "Ya Allah jangan jadikan aku sepertinya."

Adapun perempuan ini yang dilemparkan kepadanya tuduhan "Engkau berzina, engkau mencuri.

"Sedangkan dia tidak melakukan semua itu. Oleh itu aku berdoa

"Ya Allah jadikan aku sepertinya (bebas dari melakukan maksiat)." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim - sahih)



Pengajaran Hadis

Hadis ini menunjukkan kepada kita bahawa kita tidak boleh menilai seseorang dan mudah untuk melabel dan menghukum seseorang lebih2 lagi tanpa usul periksa