Pengikut

Friday, 28 September 2012

Im Back

Assalamualaikum, Salam Sejahtera ☺

Sorry kengkawan dah lama tak update story nor info² semasa hihi.. Hari ni saya nak tulis serba sedikit je lah ye.

Pada 25hb September lepas saya gi buat pemeriksaan darah which the outcome will be out in 2 to 3 weeks. Darah saya diterbangkan ke Singapura untuk mengetahui kiraan CD4 ngan viral load yg duk tinggal kat dalam badan saya ni. My next appointment will be dalam bulan Disember. Saya harapkan keputusan nanti tak mengecewakan inshallah ada perubahaan amin ya rab.

So far, saya takmo memikirkan virus ni ada kat dalam darah saya. Cos the more saya fikir dan ingatkan membuatkan diri saya tak bermood langsung. Tuk kengkawan yang senasib, please deh loh jangan stress ok. Fight for it... I know bukan mudah but you have too. Don't show to people nor seeking for sympathy. Kita mesti selalu ingat, tak ada satu penyakit yang tak leh di ubati melain kan sakit tua. Allah sentiasa akan menduga hamba² tak kira lah muda, kanak² dan sebagainya.

Live life too the fullest babe. 

Love you all ♥♥♥




Wednesday, 27 June 2012

Hospital Appointment

Assalamualaikum & Salam sejahtera..


Been awhile tak update my entry. Kesibukan kerja seharian membuatkan sy lupa, hihi.. Ni pun curi² gak log in kat sini ☺


Terus je ngan story sy ok. Pada 19hb Jun lepas appointment sy ngan pihak hospital RIPAS, BSB untuk mengetahui bacaan CD4 ngan VL sy. Appointment ngan doktor seawal pukul 8.30 pagi. Yg tak bestnye sy kene drive sorang². Saya memulakan perjalanan dari rumah kira² jam 6.30 menuju hospital yang mana perjalanan ni mengambil masa selama 1½ jam. Tepat jam 8.00 pagi sy sampai ke destinasi (hospital), 30 minit tu biasa lah kena cari tempat letak kereta. Keadaan kat hospital pagi tu dah mcm shopping komplek, ramai sangat manusia beratur ada yg menunggu giliran untuk mengambil ubat, menunggu giliran mengambil darah dan sebagainya. 


Sy terus melangkah masuk ke klinik PHY menuju pintu bilik doktor, tp sy di minta menunggu seketika kerana pada waktu tu doktor sedang berjumpa ngan other patient. So, kena lah tunggu kat luar. Sy ingat kene tggu sekejap je tp lpas 1st patient keluar, 2nd patient pulak kene panggil masuk.. Dah 2nd patient tu keluar baru lah assistant doktor call out my name & terus je sy masuk kedalam. Dah lah sy menunggu sejam lebih kat luar. Masuk je bilik doktor and terus duk mcm biasa lah, doktor memang dah faham sangat ngan sy ni. Doktor tanya gak kat sy kalau² sy unwell, sy jawab biasa je tak de pape. Sy tanya lah ngan doktor how is my blood result from Singapore hari tu. Teruslah doktor tu bukak file kat depan dia.. Awal tu doktor ckp i look OK but the result mengecawakan. CD4 count sy below 200 which is 130 je and Viral Load kat dalam darah sy ada 15,860 ekor kesemuanya.. Terkejut gak sy. Tak terfikir dah banyak tu dorang tinggal kat darah sy ni, hihi.. Doktor memaklumkan yg sy kena mula amik ubat mlm tu gak. Apa²pon sy redha dengan ketentuan illahi. Sy hadapi semua ni dengan senyuman & penuh kesabaran. Tak baik sedih² tau, ingat lah setiap penyakit adalah kehendak Allah SWT dan dialah yang memberi penawar sakit itu. 
Here i attach pic ubat yang sy kene makan hari² sebelum masuk tido.


1. Truvada (Blue) 
2. Stocrin (Yellow)
3. Co-Trimoxazole (White)

Mula² takut nak telan ubat² ni tau coz doktor explain kat sy yang ubat ni bleh menyebabkan nausea etc. Memang betul lah cakap doktor tu tak tipu. Mlm pertama tu sy telan ketiga² ubat ni, subuh hari nak bgun for solat subuh punya lah sakit bisa rasa kepala sy ni tak larat nak bangun. Mungkin ni lah end of hidup bisik sy dalam hati. Hanya Allah SWT je yg tau betapa menderitanya sy pg tu. Pg tu sy tak leh nak gi keje doktor beri MC for 2 hari. Doktor cakap sy kene tahan gak and lawan ubat tu hinggalah kehari ni hari ke 9 syukur alhamdulillah rasa pening² tu mula fade. Bekalan ubat diberikan untuk 3 bulan yooo.. Syukur alhamdulillah sy masih dapat berpuasa. Ubat ni sy kene makan sebelum tido ☺ tak leh lupa atau disengajakan. 

Next appointment will be on 25hb September (on my mom's birthday). So sampai sini je lah ye, sy akan update lagi inshallah if ada masa.

Sampai jumpa lagi.










Wednesday, 6 June 2012

Fight Against HIV/Aids Stigma

Sila klik: http://www.bt.com.bn/wellness/2012/01/15/balkan-countries-fight-against-hivaids-stigma

"Fear of being identified or what the results of the test could be leads many people to conclude it's better not to know," she said, even though the tests can be taken anonymously and are free, as is treatment for infected patients".



STD Clinic & HIV Test

STD Clinic & HIV Test

Tuesday, 5 June 2012

Bukan semua mati kerana AIDS

Klik: Bukan semua mati kerana AIDS

Credit to insansepertiaku@yahoo.com 

We'll Never Stand Alone


"You'll Never Stand Alone"
If there's a time when the fears should fill your eyes 
And you can't see past the shadows 
To the sun on the other side 
Don't despair, because there always will be 
someone there 
Don't lose faith, love won't let you lose your way 
Because

You, you'll never stand alone 
I'll be standing by 
I'll keep you from the cold 
I'll hold you when you cry 
I'll be there to be strong 

When you can't find the strength inside 
And you, you'll always have a home 
In these arms of mine 
You'll never stand alone 
Love is standing by

If there's a day when the rain should find your heart 
And you're cold and tried and lonely 
And this would has you in the dark 
Don't be scared, you can just reach for me and I'll be there 
Don't lose hope, love will see you through you know 
Because

You, you'll never stand alone 
I'll be standing by 
I'll keep you from the cold 
I'll hold you when you cry 
I'll be there to be strong 

When you can't find the strength inside 
And you, you'll always have a home 
In these arms of mine 
You'll never stand alone 
Love is standing by

Standing by to life you above all the hurt and pain 
Standing by to carry you through all the tears and ain 
Reach for me, I'll be with you 
Reach for me, I'll see you through 

I'll be the one to hold you 
The one to show you that
You, you'll never stand alone 
I'll be standing by 

I'll keep you from the cold 
I'll hold you when you cry 
I'll be there to be strong 
When you can't find the strength inside 
And you, you'll always have a home 
In these arms of mine 
You'll never stand alone 
Love is standing by

Friday, 1 June 2012

Jangan menilai seseorang itu dari luaran semata²

KISAH DARI RASULULLAH SAW

Baginda Rasulullah saw telah menceritakan kepada kita sebuah kisah berikut:

"Ketika mana seorang bayi sedang menyusu susu ibunya, tiba-tiba lalu seorang lelaki yang menunggang kenderaan yang mewah dan penampilan yang hebat.

Si ibu berdoa "Ya Allah jadikanlah anakku ini seperti lelaki ini."

Lalu bayi tersebut meninggalkan puting susu ibunya dan melihat ke arah lelaki tersebut, seraya berkata " Ya Allah jangan jadikan aku sepertinya."

Kemudian itu menghadap kembali puting susu ibunnya dan meneruskan menyusu.

Kemudian lalu sekumpulan manusia yang memukul seorang hamba wanita sambil berkata " Engkau berzina , engkau mencuri." Perempuan itu hanya berkata حسبي الله ونعم الوكيل .

Si ibu yang sedang menyusukan anaknya berkata "Ya Allah jangan jadikan anakku seumpamanya."

Bayi itu sekali lagi meninggalkan puting susu ibnunya dan melihat ke arah perempuan itu , seraya berkata "Ya Allah jadikanlah aku seumpama perempuan itu."

Kemudian berlaku perbincangan diantara siibu dan sianak yang masih bayi.

Si ibu berkata "Tadi apabila lalu seorang lelaki yang elok penampilannya, aku pun berkata "Jadikan anakku seumpamanya." Engkau pula berkata "Ya Allah jangan jadikan aku seperti lelaki ini."

Bila manusia memukul seorang wanita sambil berkata "Engkau berzina , engkau mencuri."

Aku pun berdoa " Ya Allah jangan jadikan anakku seumpamanya." Namun engkau berdoa "Ya Allah jadikan aku sepertinya." Kenapa engkau menyalahi doaku?

Si anak menjawab:

"Sesungguhnya lelaki itu sebenarnya adalah seorang jahat, lalu aku berdoa "Ya Allah jangan jadikan aku sepertinya."

Adapun perempuan ini yang dilemparkan kepadanya tuduhan "Engkau berzina, engkau mencuri.

"Sedangkan dia tidak melakukan semua itu. Oleh itu aku berdoa

"Ya Allah jadikan aku sepertinya (bebas dari melakukan maksiat)." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim - sahih)



Pengajaran Hadis

Hadis ini menunjukkan kepada kita bahawa kita tidak boleh menilai seseorang dan mudah untuk melabel dan menghukum seseorang lebih2 lagi tanpa usul periksa

Friday, 25 May 2012

Hitam Putih Kehidupan

Lihatlah sekitar alam
Dunia luas terbentang
Langit tinggi kebiruan
Pohon-pohon kehijauan
Hembusan bayu yang menyegarkan

Dengarkan di sana-sini
Beburung riang menyanyi
Berbunga aneka warna
Sumber kedamaian jiwa
Mensyukuri nikmat Maha Esa

Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai
Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban

"Tiada yang dapat lari dari masalah diri
Hadapi lah dengan tenang
Tiap cabaran yang datang
Atasinya dengan keimanan"

Sekadar buat renungan
Untukmu teman tersayang
Hitam putih masa depan
Sendirian menentukan
Hidup ini usah persiakan

Thursday, 24 May 2012

Sebulan sudah berlalu..

Assalamualaikum & Salam Sejatera semuanya.


Pertama² kali saya ingin mengucapkan syukur kehadrat illahi memberi peluang saya untuk masih lagi bernafas hingga ke hari ini setelah disahkan +ve HIV pada 23hb April lalu. 


Kelmarin suntikan kedua Hepatitis A&B telahpun dibuat yang mana suntikan pertama dibuat pada hari pertama saya didapati +ve. Lepas je suntikan pagi kelmarin, punya lah demam dibuat oleh vaccine tu. Malam memang tak leh tido lak tu.. Apa² pon semua tu doktor lakukan bagi pencegahan awal sebelum apa² terjadi. 


Tak banyak luahan nak diceritakan kan pada hari ni. Saja nak update blog takut² suram je nanti hihihi.. 


19hb lepas saya gi pemeriksaan XRay kat hospital. Harap² lah tak de menda yang tak di ingini dalam keputusan nanti.


Next appointment saya pada 19hb Jun (19 hari selepas hari kelahiran saya). Dimana pada hari tu lah saya akan mengetahui bacaan CD4 saya. Malas nak tension sangat, takot² jadi stress plak saya nanti. Apa² pon saya berdoa kepada Allah semuanya baik² saja amin ya rab.


Ni link yang my late friend post kat FB dia the day b4 he died in motocycle accident,. Bila dgr je lagu ni, mula lah air mata membasahi pipi. Al-Fatihah buatmu sahabat, semoga Allah menempatkan mu bersama² org yang beriman.





Saya dedicate to all PLHIV kat Malaysia & Brunei. 


Terima kasih banyak http://akuhivpositif.blogspot.com/ saya dapat banyak info dari blog ni. To En Rafie, terima kasih memberi kepercayaan saya untuk menulis blog ni ☺





Friday, 18 May 2012

Hidup Hanya Pinjaman

Assalamualaikum pembaca yang dihormati,

Terlebih dahulu saya mohon maaf la ye sekiranya susunan ayat kurang difahami, maklumlah pertama kali menulis blog hihi.. Inshallah saya akan mencoba membuat yang terbaik untuk anda semua..

Adapun tujuan saya menulis blog ni bukan nak mintak simpati dari mana² pihak pon, cuma saya nak berkongsi "experience" hidup saya je. 


Ye lah kan setiap manusia yang ada di muka bumi Allah ni pasti pernah melakukan kesilapan dan dosa kan, betui tak? 
23hb April 2012 pagi Isnin ada tarikh yang tidak dapat saya lupakan. Hadiah paling bersejarah dalam hidup saya selama 30 tahun ni, dimana saya di sah kan +ve HIV setelah ujian darah di ambil pada 14hb April 2012. 

Mendengar pengesahan doktor mengatakan saya +ve HIV saya menjadi bengang, dengupan jantung bagai terhenti, pucat, lutut mengeletar dan badan lemah longlai. Perasaan takut, berdosa, menyesal, sedih bercampur baur pada masa sama. Saya menjadi hilang punca dan merasakan hidup saya singkat dan hanya menunggu mati sahaja pada masa keputusan dibacakan.  So saya terus call seorang kawan rapat saya selepas tu. Dia memang terkejut tetapi dah jangka risiko amat tinggi kepada golongan seperti kami.


Saya mula google mencari maklumat berkaitan HIV. Akhirnya saya terjumpa blog saudara AHP. Saya mula membaca maklumat dari mula hingga akhir. Saya mula mendapat kekuatan, keyakinan dan semangat untuk terus berjuang di dalam kehidupan seharian. Masih banyak benda yang saya belum lakukan dan belum sempat saya membalas jasa keluarga.

Ketika itulah teringat ngan amal ibadat yang tak pernah buat, sembahyang pun tak tahu, ambik air sembahyang lagilah tak tau. Bila saya difikirkan kembali, ini lah ujian yang Allah turunkan kepada saya, saya rasa Allah sayang saya. Saya bersyukur amat sangat kepada Allah kerana memberi ujian ini kepada saya.


Sebelum saya tahu saya +ve, kegiatan songsang saya semakin menjadi². Saya told my friend yang saya ada relation with 2 mens at the same time. My good friend tu advised sentiasa beringat², ingat akan padah nya. Tapi kerana nafsu menguasai diri saya lupa nasihat yang telah diberikan. Saya akui salah silap datangnya daripada diri saya sendiri.

Bila difikirkan semula, memang Allah nak selamatkan dan panjangkan umur saya. Allah sayang saya kerana tidak mematikan saya dalam kemaksiatan amin ya rab.


Sepekara lagi yang saya ingat bila saya semakin kerap enjoy buat sex sejenis setiap hari, tiba-tiba terlintas di kepala saya ingatkan Allah. Tiba-tiba teringin melakukan solat bila melihat beberapa orang keluar masuk ke masjid sedangkan saya pula duk melepak kat cafe ngan kengkawan.

Syukur alhamdulillah dipilih Allah melalui ujian ini. Dengan adanya HIV sekarang,  saya dah mula belajar dan menunaikan solat. Memohon dihapuskan dosa² yang telah lalu dan supaya saya dekat kepadanya. Sesunggunya Allah maha adil, mengetahui dan mengampuni dosa hamba²nya. Syukur alhamdulillah sekarang solat dah menjadi perkara yang saya jaga dan tak pernah tinggal walaupun godaan syaitan terus menerus mengganggu hidup ini.
Bacaan CD4 saya belum diketahui sehingga 19hb Jun ni, apa² pon saya berdoa mohon CD4 saya OK. Cuma sorang kawan saya dan doktor je tahu saya +ve. Sekarang, kes saya telah dirujuk ke hospital besar BSB. Saya menerima dugaan ini dengan hati yang tabah dan tenang. 

Buat Saudara AHP saya berterima kasih tidak terhingga kerana membuat blog ini untuk berkongsi maklumat dengan semua. 

Setiap hari saya akan membaca Blog Saudara AHP http://akuhivpositif.blogspot.com/. Semoga Saudara AHP sihat sentiasa dan bersemangat untuk meneruskan kehidupan. Saya akan terus sentiasa menyokong saudara AHP.